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A violação de direitos autorais é passível de sanções civis e penais.
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Coleção Digital
Título: SELECTIVE ROASTING OF A SULPHIDE CONCENTRATE WITH LOW COPPER CONTENT Autor: RODRIGO FERNANDES MAGALHÃES DE SOUZA
Instituição: PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO - PUC-RIO
Colaborador(es):
EDUARDO DE ALBUQUERQUE BROCCHI - ADVISOR
Nº do Conteudo: 21437
Catalogação: 03/04/2013 Liberação: 03/04/2013 Idioma(s): PORTUGUESE - BRAZIL
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=21437&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=21437&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.21437
Resumo:
Título: SELECTIVE ROASTING OF A SULPHIDE CONCENTRATE WITH LOW COPPER CONTENT Autor: RODRIGO FERNANDES MAGALHÃES DE SOUZA
Nº do Conteudo: 21437
Catalogação: 03/04/2013 Liberação: 03/04/2013 Idioma(s): PORTUGUESE - BRAZIL
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=21437&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=21437&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.21437
Resumo:
The sulphide minerals concentrates are an important source of raw material
in extractive processes of nonferrous metals. This study aims to evaluate the
chemical processing of a chalcopyrite concentrate with a relatively low copper
content. The motivation for the research comes from a partnership with a
chemicals production company with interest in obtaining, selectively, CuSO4 and
Fe2O3 from this kind of concentrate. For the purpose of meet this objective, it was
performed a thermodynamic study, as well as an appreciation of the
thermochemical behavior of the reaction system, in order to identify the
conditions under which the mentioned selectivity could be fulfilled. Thereafter, it
was conducted an experimental study evaluating variables such as temperature
and chemical composition of the atmosphere over the reaction time. The obtained
products as well as the raw materials were characterized using X-Ray Diffraction,
Scanning Electron Microscopy and X-Ray Spectroscopy Energy Dispersive.
Finally, some water-solubilizing tests were performed on selected roasted
products samples in order to verify, in practice, the selective conversion of
chalcopyrite into CuSO4 and Fe2O3. Such fact could be observed through the
formation of a blue liquor, typical copper sulfate, and a brown solid residue
deprived of Cu, as verified by the characterization methods.
Descrição | Arquivo |
COVER, ACKNOWLEDGEMENTS, RESUMO, ABSTRACT, SUMMARY AND LISTS | |
CHAPTER 1 | |
CHAPTER 2 | |
CHAPTER 3 | |
CHAPTER 4 | |
CHAPTER 5 | |
CHAPTER 6 | |
REFERENCES |