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Coleção Digital

Avançada


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Título: RHEOLOGIC CHARACTERIZATION OF XANTHAN GUM
Autor: LUCAS MOREIRA DE MELLO SILVEIRA
Instituição: PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO - PUC-RIO
Colaborador(es):  PAULO ROBERTO DE SOUZA MENDES - ADVISOR
Nº do Conteudo: 14163
Catalogação:  16/09/2009 Idioma(s):  PORTUGUESE - BRAZIL
Tipo:  TEXT Subtipo:  SENIOR PROJECT
Natureza:  SCHOLARLY PUBLICATION
Nota:  Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]:  https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=14163@1
Referência [en]:  https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=14163@2
Referência DOI:  https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.14163

Resumo:
The Xanthan gum (C35H49O29) is a polysaccharide obtained naturally by the aerobic fermentation of the bacterium Xanthomonas campestris, which summarizes the gum to prevent its dehydration. Mainly due to its excellent rheological properties, has many applications in the food industry, oil, cosmetics and pharmaceuticals. This paper describes the production, characteristics and rheological analysis of viscosity and shear stress of the time for the fluid into steady and chemical composition of Xanthan gum. Besides the presentation of the Xanthan gum rheological data are presented in objective stages of a program of integrity of the gum for secondary and tertiary recovery of oil, showing its applications and advantages.

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