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A violação de direitos autorais é passível de sanções civis e penais.
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Coleção Digital
Título: REDESIGNING RESTAURANTS FOOD SYSTEMS: FOOD DESIGN FOR SUSTAINABLE BEST PRACTICES Autor: ELLEN SILVIA LOPES GONZALEZ AGUILERA
Instituição: PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO - PUC-RIO
Colaborador(es):
MARIA MANUELA RUPP QUARESMA - ADVISOR
FRANCESCA ZAMPOLLO - CO-ADVISOR
Nº do Conteudo: 70672
Catalogação: 28/05/2025 Liberação: 28/05/2025 Idioma(s): ENGLISH - UNITED STATES
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70672&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70672&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.70672
Resumo:
Título: REDESIGNING RESTAURANTS FOOD SYSTEMS: FOOD DESIGN FOR SUSTAINABLE BEST PRACTICES Autor: ELLEN SILVIA LOPES GONZALEZ AGUILERA
FRANCESCA ZAMPOLLO - CO-ADVISOR
Nº do Conteudo: 70672
Catalogação: 28/05/2025 Liberação: 28/05/2025 Idioma(s): ENGLISH - UNITED STATES
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70672&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70672&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.70672
Resumo:
The Food and Beverage industry plays a significant role in shaping food
systems, contributing to environmental and social sustainability challenges.
Despite growing awareness, there remains a gap in practical tools and strategies
that effectively integrate sustainability into restaurant operations. This research
addresses this gap by exploring how Food Design principles can be applied to
transform Food Service food chains, adopt sustainable best practices, and foster
environmental responsibility within the industry. The study adopts a practice-led
research approach, combining ethnography, Design methodologies, and
participatory strategies to investigate and intentionally design sustainable food
habits. The research merges desk research, field studies in sustainability-oriented
food-service venues, and collaborative participation of stakeholders, including
chefs, restaurateurs, and experts, enriched through international collaboration
and validation of findings. The outcomes of this study highlight the potential of
design to realign food systems within HoReCa sector. Emerging themes include
the co-creation of sustainability-oriented policies, the development of tools that
facilitate everyday operations, and strategies to mitigate negative impact caused
by the sector. The research culminates in the development of an artifact designed
to support F and B in adopting more sustainable practices while maintaining
economic viability. This artifact is based on the developed concept of Circular
Food System, offering practical guidance to industry professionals. The research
has significant practical implications for the sector, bridging academic
knowledge with industry practice, it contributes to building sustainable food
systems providing actionable insights for Food Service. The intended audience
includes HoReCa professionals and scholars in Food Design and sustainability.
Ultimately, this research aims to foster a more responsible and resilient F and B
sector, balancing environmental consciousness with business feasibility and
consumer engagement.
Descrição | Arquivo |
COMPLETE |