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A violação de direitos autorais é passível de sanções civis e penais.
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Coleção Digital
Título: RHEOLOGY OF GRAPHENE OXIDE NANOSHEETS IN XANTHAN GUM DISPERSIONS Autor: JOSE CARLOS CANAZAS RODRIGUEZ
Instituição: PONTIFÍCIA UNIVERSIDADE CATÓLICA DO RIO DE JANEIRO - PUC-RIO
Colaborador(es):
MONICA FEIJO NACCACHE - ADVISOR
LORENA RODRIGUES DA COSTA MORAES - CO-ADVISOR
Nº do Conteudo: 70322
Catalogação: 07/05/2025 Liberação: 07/05/2025 Idioma(s): ENGLISH - UNITED STATES
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70322&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70322&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.70322
Resumo:
Título: RHEOLOGY OF GRAPHENE OXIDE NANOSHEETS IN XANTHAN GUM DISPERSIONS Autor: JOSE CARLOS CANAZAS RODRIGUEZ
LORENA RODRIGUES DA COSTA MORAES - CO-ADVISOR
Nº do Conteudo: 70322
Catalogação: 07/05/2025 Liberação: 07/05/2025 Idioma(s): ENGLISH - UNITED STATES
Tipo: TEXT Subtipo: THESIS
Natureza: SCHOLARLY PUBLICATION
Nota: Todos os dados constantes dos documentos são de inteira responsabilidade de seus autores. Os dados utilizados nas descrições dos documentos estão em conformidade com os sistemas da administração da PUC-Rio.
Referência [pt]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70322&idi=1
Referência [en]: https://www.maxwell.vrac.puc-rio.br/colecao.php?strSecao=resultado&nrSeq=70322&idi=2
Referência DOI: https://doi.org/10.17771/PUCRio.acad.70322
Resumo:
Xanthan gum (XG), a versatile biopolymer, is extensively utilized as a rheology modifier in diverse industries ranging from food and cosmetics to oil and gas. Then, the rheological response of XG under various thermophysical circumstances can be significantly influenced by the inclusion of nanomaterials like graphene oxide (GO). The goal of this work is to investigate how the rheology and microstructure of XG aqueous suspensions are affected by the addition of GO nanosheets. To assess the impact of GO
concentration in an aqueous XG suspension at various pressures and temperatures, the rheological response was investigated using steady-state and oscillatory flow tests. Additionally, samples containing sodium chloride close to saturation were examined. The results indicate that addition of GO into XG suspension produces a more structured suspension with an increase in shear viscosity and viscoelastic moduli, as well as thermal stability at high temperatures, although at high pressure, a slight tendency to reduce viscosity has been observed. In contrast to GO, the addition of sodium chloride showed a decreased viscosity and viscoelasticity at low temperatures and a minor effect at high temperatures. A phenomenological model with two power-law regimes was used to fit flow curves. The cryomicrographs provided a visual representation of the microstructure of the suspesions and corroborated the rheological results. The noted improvements in shear viscosity, viscoelastic characteristics and thermal stability present encouraging avenues for the creation of sophisticated functional fluids.
Descrição | Arquivo |
COMPLETE |